miercuri, 27 februarie 2013

Terapia cu apăCâtă apă bei pe zi? Câtă apă ai băut deja până acum, când citeşti acest articol?
Ok, ia-ţi paharul cu apă lângă tine şi haide să vedem de ce doctorii din lumea intreagă nu obosesc să ne indemne: "Beţi apă! Beţi apă!"
În perioada intrauterină suntem aproape in totalitate apă. Dupa ce ne naştem suntem apă peste 80%. Ca adulţi, puţin peste 70%. Pe masură ce imbătrânim procentul acesta se micşorează. La 50% suntem deja morţi.
Logica cea mai simplă ne spune că prospetime (a se citi tinereţe, sănătate, vitalitate) egal APĂ. Există nu mai puţin de 54 de boli diferite, de la migrene si până la forme de cancer care ar putea fi evitate dacă am bea suficientă apă. Pare incredibil, dar există medici care afirmă că aceste boli se pot ameliora si chiar vindeca astfel: cu apă!
Câtă? Doi - trei litri pe zi, spun unii.
Altii sunt chiar mai exacti: fiecare dintre noi ar trebui sa bea a 20-a parte din greutatea corpului său. Sau 5%. De exemplu, daca ai 56 de kg trebuie sa bei 2,8 litri de apă pe zi pentru o sanatate bună  şi o tinereţe indelungată.
Bine, dar mie nu mi-e sete!
Se poate, dar nu fiindcă nu ţi-ar fi. Corpul are o uluitoare capacitate de adaptare. Dacă s-a obisnuit să funcţioneze in conditii de apă putină nici n-o să mai ceară!
La fel cum dacă stăm intr-o cameră cu un miros supărător dupa un timp totuşi n-o să-l mai simţim. Corpul a dat un semnal la inceput, dar dacă mirosul e constant o să il ignore ca să-şi poată continua alte activităţi.
La fel e si cu senzaţia de sete. După un timp corpul va crede ca n-are incotro şi se va descurca cum poate. Dar cu preţul imbătrânirii şi uzurii sale premature.
Ia gândeşte-te ce ar păţi o masina de spălat nevoită să spele mereu cu mai puţină apă decât a proiectat-o constructorul ei?
Ori corpul nostru face "programe" infinit mai complexe decât o masină de spălat!
Au, au, ma doare!...
Creierul este 90% apă. Te doare capul sau obosesti repede după efort intelectual?
Dar apa, câtă bei?...
Cartilajele  au şi ele un procent mare de apă. Dacă iţi trosnesc oasele, mai mult ca sigur e din cauza deshidratării.
Un medic a constatat în urma unui studiu că 90% dintre durerile de stomac au drept cauza insuficientei apei in organism. Iar o mare parte din durerile de orice fel au aceeasi cauză.
Aşa că a concluzionat cu umor: "Dacă iei un calmant pentru durere, apa cu care bei medicamentul te ajută mai mult decât calmantul in sine!"
Un alt doctor a scris chiar o carte cu un titlu sugestiv "Nu eşti bolnav! Doar ţi-e sete..."
Căldură mare, mon cher!
În anotimpul călduros e şi mai greu pentru corp. Ca să işi regleze temperatura e nevoit să piardă apă prin transpirţtie. Deci, cu atât mai mult e nevoie să îi dăm destulă apă.
Terapia cu apă este simplă: bei o jumatate de litru de apă dimineaţa, cu o oră înainte de a mânca sau bea altceva. Iar pe parcursul zilei restul de apă până la... cat are norma fiecare.
Încă din primele zile vei simţi, garantat, o imbunătăţire a sănătăţii. Mai puţine toxine, o hidratare mai bună, o stare generală mai bună. Unde mai punem că e ieftin si fără efecte secundare.
Poate doar drumurile mai dese intre birou si toaletă. Dar asta iarăşi e un lucru bun, fiindcă vei combate sedentarismul! Însa asta e deja o alta poveste...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu