luni, 2 iulie 2012

OBEZITATEA,vazută din punct de vedere psihologic


 Obezitatea și excesele de greutate sunt semnele insecurității materiale și afective în raport cu viitorul apropiat sau îndepărtat.Înseamnă și că avem dificultăți în a integra diversele faze ale vieții noastre în care am întâlnit lipsuri.
 Suntem în prezența unei insecurități inconștiente, a unei frici adesea neperceputa de lipsuri. Indivizii simt nevoia să stocheze, pentru cazul în care o să ducă lipsă, sau pentru a evita reapariția lipsurilor.
 Al doilea tip de nesiguranță este în legătură cu lumea exterioară. Teama de a trebui să înfrunte, să riște, să nu reușească, de a fi dezarmat, ne duce la situația de a stoca. Astfel nu mai riscăm să fim dezarmați și în plus ne permite să punem grăsime între lume și noi, să ne protejăm printr-o cantitate de grăsime. Grașii sunt adesea tandri și fragili și au o mare nevoie de a fi asigurați.
 Ultimul tip de suferința care se poate exprima prin îngrășare excesiva este mai grav pentru că este negativ. E vorba de tentativa de denigrare a sinelui sau de autopedepsire. Ne permite să devalorizam propria imagine și să putem astfel să spunem vezi bine că nu arăți bine, nu ești nici frumoasă, așa că nu te putem iubi. Încercăm astfel să urâțim imaginea noastră față de noi înșine dar și față de ceilalți. Dar în spatele acestor trei nivele de semnificații, există o traumă comună care este cea a relației afective cu mama(hrana) care nu a fost echilibrată și pe care încercăm să o compensăm .Atunci când această componența devine preponderentă, diamica alimentară,bulimia sau anorexia devin mijloc suplimentar de a accentua mesajul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu