miercuri, 20 iunie 2012

Foamea fizică vs. foamea emoțională


Când mâncăm, acest lucru nu se întâmplă pur și simplu. Comportamentul de a mânca apare în cadrul unei succesiuni de evenimente: unele dintre ele preced acest comportament și cresc probabilitatea apariției lui (ex. colegul te servește cu ciocolată), iar altele urmează comportamentul în cauză și determină menținerea lui (de exemplu senzația de bine pe care o avem când mâncăm). De aceea este așa de greu să ții o dietă.
             Primul pas pentru a slăbi este înțelegerea și identificarea factorilor de risc și stabilirea unei strategii de modificare a obiceiurilor alimentare. Dacă nu înțelegem legătura dintre evenimentele externe, gândurile și emoțiile noastre și felul în care ne afectează modul în care mâncăm, putem trage concluzia că,scăderea în greutate și menținerea greutății sunt imposibil de realizat de către noi și că nu avem suficientă voință. Ne descurajăm,ne deprimăm și abandonăm orice plan de scădere în greutate și de control al consumului de alimente.
             Una dintre abilitățile importante în managementul greutății este identificarea foamei emoționale.
             Foamea fizică este deseori confundată cu foamea emoțională, deși sunt profund diferite.Aceasta din urmă fiind declanșată de emoții care sunt de cele mai multe ori neplăcute și  nu are nici o legătură cu nevoile energetice, fiziologice ale organismului.
             Vrei să afli dacă suferi de” foame emoțională?”
 Verifică dacă te regăsești într-unul dintre următoarele profiluri ale “consumatorului emotional”.
            Consumatorii triști: individul este trist și încearcă să-și aline tristețea mâncând. Se poate întâmpla în urma unui eveniment neplăcut, a unei pierderi sau a unei decepții . Este important să nu se confunde tristețea cu depresia. Primul pas care trebuie făcut pentru a-I ajuta pe consumatorii triști este cel de identificare a gândului lor irațional și de conștientizare a faptului că sentimentele unei persoane nu sunt provocate de un eveniment, ci de ceea ce crede despre evenimentul respectiv.
             Consumatorii anxioși:În cazul anumitor persoane există o legătură între anxietate și alimente, în special dacă are o preocupare pentru un eveniment viitor posibil încearcă să-și alunge agitația și tensiunea mâncând.Pentru a ieși din această stare este nevoie,în primul rând să identifice emotiile și desfășurarea lor, gândurile și circumstanțele care crează anxietate .
 Consumatorii plictisiți: Plictiseala este,poate, cea mai comună formă de mediere emoțională prin alimentație și este adesea asociată cu foamea emoțională.Pentru unii indivizi, mâncarea reprezintă unicul motiv pentru a întrerupe o activitate plictisitoare.Gospodina care stă acasă, are timp liber și care nu știe ce să facă, se va pune pe gătit și pe mâncat. Este indicat să-și desfășoare activitatea în locuri unde mâncarea nu le este la îndemână.
 Consumatorii singuratici: mâncarea este folosită că modalitate de a gestiona emoțiile generate de ceva ce lipsește,- un prieten, un tovarăs, un partener cu care să-și împartă viață.Prin acumularea kilogramelor în plus, din păcate se agravează situația.
 Consumatorii furioși: în general, aceste persoane nu reușesc să obțină ce-și doresc și mănâncă pentru a se descărca. Mâncatul în exces este modul prin care pot suporta sau pot regla intensitatea furiei neexprimate deschis.Uneori subiecții suferă de dureri musculare sau de stomac.
            Consumatorii festivi: sunt acei subiecți cărora le este imposibil să se bucure de ceva pozitiv sau important fără a abuza de mâncare, cu atât mai mult cu cât, în cultura noastră, întâlnirile festive joacă un rol important în toate relațiile sociale.Tocmai de aceea cel care folosește mâncarea, în mod obișnuit, pentru a-și înfrumuseța viața socială, va avea dificultăți în a participa la un eveniment fără să mănânce și să bea în exces.De aceea, este importantă dezvoltarea abilității de a percepe ocaziile sociale ca oportunități de a cunoaște alte persoane, și nu de a mânca inutil.
 
             Este foarte important ca o persoană care dorește să piardă în greutate să învețe să distingă foamea nervoasă de foamea biologică.
 FOAMEA FIZICĂ- CARACTERISTICI:
 1.Apare gradual: întâi simți un gol în stomac, după o oră încep mișcări de motilitate ale mușchilor din pereții stomacului.Foamea fizică îți oferă progresiv indicii că este timpul să mănânci.
 2. Diferite tipuri de alimente: deși poți avea anumite preferințe alimentare, ești deschis la alternative. Foamea fizică va fi satisfăcută de oricare dintre ele.
 3. Este localizată la nivelul stomacului; gol în stomac, chiorăituri, chiar dureri în stomac.
 4.Este răbdătoare: foamea fizică te îndeamnă să mănânci în curând, dar nu te forțează să mănânci chiar atunci, pe loc.
 5.Apare la 4-5 ore de la ultima masă.
 6.Se termină odată cu umplerea stomacului.
 7.Alimentarea are loc datorită nevoii fiziologice, nu apare sentimentul de vină sau rușine.
 
 FOAMEA EMOȚIONALĂ-CARACTERISTICI:
 1.  Apare brusc; cu un minut înainte nici nu te gândeai la mâncare, acum resimți o foame îngrozitoare.
 2. Un anumit aliment: în foamea emotianală  dorești un anumit tip de aliment( ex.ciocolata).Nici un alt aliment nu-ți satisface foamea.
 3. Este situată a deasupra gatului: “nevoia de a mânca începe în gură .
 4. Este urgentă: foamea emoțională te îndeamnă să mănânci pe loc alimentul dorit.Potolirea ei nu suportă amânare.
 5.  Este însoțită de emoții disconfortante: copilul are probleme la școală,șeful te-a certat, soțul este într-o dispoziție proastă. Foamea emoțională apare în astfel de situații neplăcute.
 6. Continuă  și după ce stomacul s-a umplut.
 7. Este urmată de sentimente de vinovăție.
            Frecvent foamea emoțională este urmată de luarea unor promisiuni: "Nu mai mănânc, fac exerciții fizice”, dar toate acestea, de mâine.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu