Când mâncăm, acest
lucru nu se întâmplă pur și simplu. Comportamentul de a mânca apare în cadrul
unei succesiuni de evenimente: unele dintre ele preced acest comportament și
cresc probabilitatea apariției lui (ex. colegul te servește cu ciocolată), iar
altele urmează comportamentul în cauză
și determină menținerea lui (de exemplu senzația de bine pe care o avem când
mâncăm). De aceea este așa de greu să ții o dietă.
Primul pas pentru a slăbi este înțelegerea și
identificarea factorilor de risc și stabilirea unei strategii de modificare a
obiceiurilor alimentare. Dacă nu înțelegem legătura dintre evenimentele
externe, gândurile și emoțiile noastre și felul în care ne afectează modul în
care mâncăm, putem trage concluzia că,scăderea în greutate și menținerea
greutății sunt imposibil de realizat de către noi și că nu avem suficientă
voință. Ne descurajăm,ne deprimăm și abandonăm orice plan de scădere în
greutate și de control al consumului de alimente.
Una dintre abilitățile importante în
managementul greutății este identificarea foamei emoționale.
Foamea fizică este deseori confundată cu
foamea emoțională, deși sunt profund diferite.Aceasta din urmă fiind declanșată
de emoții care sunt de cele mai multe ori neplăcute și nu are nici o legătură cu nevoile energetice,
fiziologice ale organismului.
Vrei să afli dacă suferi de” foame
emoțională?”
Verifică dacă
te regăsești într-unul dintre următoarele profiluri ale “consumatorului
emotional”.
Consumatorii
triști: individul este trist și încearcă să-și aline tristețea mâncând. Se
poate întâmpla în urma unui eveniment neplăcut, a unei pierderi sau a unei
decepții . Este important să nu se confunde tristețea cu depresia. Primul pas
care trebuie făcut pentru a-I ajuta pe consumatorii triști este cel de
identificare a gândului lor irațional și de conștientizare a faptului că
sentimentele unei persoane nu sunt provocate de un eveniment, ci de ceea ce
crede despre evenimentul respectiv.
Consumatorii anxioși:În cazul anumitor
persoane există o legătură între anxietate și alimente, în special dacă are o
preocupare pentru un eveniment viitor posibil încearcă să-și alunge agitația și
tensiunea mâncând.Pentru a ieși din această stare este nevoie,în primul rând să
identifice emotiile și desfășurarea lor, gândurile și circumstanțele care
crează anxietate .
Consumatorii plictisiți:
Plictiseala este,poate, cea mai comună formă de mediere emoțională prin
alimentație și este adesea asociată cu foamea emoțională.Pentru unii indivizi,
mâncarea reprezintă unicul motiv pentru a întrerupe o activitate
plictisitoare.Gospodina care stă acasă, are timp liber și care nu știe ce să
facă, se va pune pe gătit și pe mâncat. Este indicat să-și desfășoare
activitatea în locuri unde mâncarea nu le este la îndemână.
Consumatorii
singuratici: mâncarea este folosită că modalitate de a gestiona emoțiile
generate de ceva ce lipsește,- un prieten, un tovarăs, un partener cu care
să-și împartă viață.Prin acumularea kilogramelor în plus, din păcate se
agravează situația.
Consumatorii furioși: în
general, aceste persoane nu reușesc să obțină ce-și doresc și mănâncă pentru a
se descărca. Mâncatul în exces este modul prin care pot suporta sau pot regla
intensitatea furiei neexprimate deschis.Uneori subiecții suferă de dureri
musculare sau de stomac.
Consumatorii
festivi: sunt acei subiecți cărora le este imposibil să se bucure de ceva
pozitiv sau important fără a abuza de mâncare, cu atât mai mult cu cât, în
cultura noastră, întâlnirile festive joacă un rol important în toate relațiile
sociale.Tocmai de aceea cel care folosește mâncarea, în mod obișnuit, pentru
a-și înfrumuseța viața socială, va avea dificultăți în a participa la un
eveniment fără să mănânce și să bea în exces.De aceea, este importantă
dezvoltarea abilității de a percepe ocaziile sociale ca oportunități de a
cunoaște alte persoane, și nu de a mânca inutil.
Este foarte important ca o persoană care
dorește să piardă în greutate să învețe să distingă foamea nervoasă de foamea
biologică.
FOAMEA
FIZICĂ- CARACTERISTICI:
1.Apare
gradual: întâi simți un gol în stomac, după o oră încep mișcări de motilitate
ale mușchilor din pereții stomacului.Foamea fizică îți oferă progresiv indicii
că este timpul să mănânci.
2. Diferite
tipuri de alimente: deși poți avea anumite preferințe alimentare, ești deschis
la alternative. Foamea fizică va fi satisfăcută de oricare dintre ele.
3. Este
localizată la nivelul stomacului; gol în stomac, chiorăituri, chiar dureri în
stomac.
4.Este
răbdătoare: foamea fizică te îndeamnă să mănânci în curând, dar nu te forțează
să mănânci chiar atunci, pe loc.
5.Apare la
4-5 ore de la ultima masă.
6.Se termină
odată cu umplerea stomacului.
7.Alimentarea
are loc datorită nevoii fiziologice, nu apare sentimentul de vină sau rușine.
FOAMEA
EMOȚIONALĂ-CARACTERISTICI:
1. Apare brusc; cu un minut înainte nici nu te
gândeai la mâncare, acum resimți o foame îngrozitoare.
2. Un anumit
aliment: în foamea emotianală dorești un
anumit tip de aliment( ex.ciocolata).Nici un alt aliment nu-ți satisface
foamea.
3. Este
situată a deasupra gatului: “nevoia de a mânca începe în gură .
4. Este
urgentă: foamea emoțională te îndeamnă să mănânci pe loc alimentul
dorit.Potolirea ei nu suportă amânare.
5. Este însoțită de emoții disconfortante:
copilul are probleme la școală,șeful te-a certat, soțul este într-o dispoziție
proastă. Foamea emoțională apare în astfel de situații neplăcute.
6. Continuă și după ce stomacul s-a umplut.
7. Este urmată
de sentimente de vinovăție.
Frecvent foamea emoțională este
urmată de luarea unor promisiuni: "Nu mai mănânc,
fac exerciții fizice”, dar toate acestea,
de mâine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu