joi, 24 mai 2012

Cu ce te poate ajuta un psihoterapeut.



Psihoterapia se adresează tuturor oamenilor care au probleme psihocomportamentale și care recunosc că au probleme. Psihoterapia nu-și propune să descopere vreun adevăr. În cadrul terapiei, "individul" participă la propria "boală" și, în consecință, la propria vindecare printr-o combinație de factori mentali, fizici și emoționali.
 Trebuie să recunoaștem că pentru majoritatea pacienților care au probleme legate de stres, adesea cu un istoric complex, psihoterapia necesită mai mult de o ședință, poate chiar un număr considerabil de ședințe.
 În ședințele de psihoterapie, pacientul este ajutat să-și găsească soluții mult mai bune de viață , în general să-și restructureze și să-și optimizeze propria configurație a personalității astfel încât să își poată rezolva problemele într-un mod matur și realist.
            Psihoterapeutul stimulează persoana în așa fel încât ea să își găsească resursele interne.Răspunsurile nu sunt la mine, la psihoterapeut, ci la client. Psihoterapia trebuie făcută încet, treptat, astfel încât să poată fi asimilată. Avem nevoie zilnic de un anumit număr de calorii, dar nu le înghesuim pe toate la micul dejun; dacă procedați astfel vă va durea stomacul. Repartizați-le de-a lungul mai multor mese și nu le înghesuiți într-o singură îmbucătura. Luați mai multe îmbucături. Acest lucru este valabil și în psihoterapie. Madanes (2001) spunea:"terapia face posibilă discutarea a ceea ce este inacceptabil.Terapia este despre schimbare și rebeline".
            Factorul cel mai important în cadrul terapiei este relația terapeutică .Afecțiunea mutuală în limite etice, dintre terapeut și pacient este unul dintre cei mai puternici factori psihoterapeutici care influențează schimbarea .Alianța terapeutică este întreținută de anumite caracteristici ale personalității terapeutului: de exemplu, empatia,căldura și autenticitatea. Pentru a se schimba, pacienții au nevoie de mai mult decât voință, care se poate construi în contextul unei relații ce îi permite să se afirme.Dacă pacientul nu vrea să se facă bine sau nu este pregătit pentru ameliorare, nu poate fi ajutat de terapeut; aceasta înseamnă că pacientul trebuie să fie întotdeauna motivat pentru a fi ajutat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu