luni, 28 mai 2012

Fobia


Fobia este o frică puternică, irațională însoțită de manifestări psiho-fiziologice care se declanșează în prezența unui stimul (obiect, animal, persoană),sau într-o anumită situație, frică care afectează întregul comportament și conduita persoanei, și care pe termen lung poate duce la inadaptare pe plan interpersonal, profesional sau social.Individul nu își poate explica sau înțelege fobia și nu are control asupra reacțiilor sale învățate de teamă. Adultul conștientizează natura fobiei  pe care o consideră excesivă și nejustificată, trăsătură ce diferențiază fobia de alte tulburări anxioase( tulburarea anxioasa generalizată, atacul de panică etc.).
 Fobiile afectează viața individului prin faptul că ele îl pot invalida atât în plan intim cât și în planul relațiilor interpersonale, impregnându-i practic viața emoțională și socială; fobicul trece de la stări de tensiune paroxistică la mari dificultăți de adaptare în mediul social, în unele cazuri ajungând să fie un marginalizat sau un izolat social.Toate fobiile sunt într-o oarecare măsură invalidante, de la fobia socială care îl transformă într-un auto-exclus social, la frică de broaște sau pești care îi pot afecta anumite aspecte ale vieții sociale, astfel încât individul va evita să meargă în zone împădurite, în zonele de lângă râuri, lacuri, zone mlăștinoase, pe vreme ploioasă etc.
 Persoanele care sunt afectate de fobii au, în genere, dificultăți în a interacționa cu ceilalți. Cu cât fobia apare în copilărie sau adolescență, deci la vârstă timpurie, cu atât impactul asupra dinamicii interpersonale este mai mare. În cazul debutului fobiei în perioada copilăriei,aceasta își va pune amprenta asupra creșterii, dezvoltări și maturizării personalității respectivului individ. Fobiile afectează oameni din toate categoriile de vârstă, indiferent de mediul social sau nivelul de pregătire. Este una dintre cele mai frecvente tulburări în rândul femeilor și în rândul bărbaților cu vârstă de peste 25 ani.
            Dintre toți cei care suferă de fobii,doar un procent mic caută tratament pentru a-și rezolva problema. De cele mai multe ori este bagatelizată importanța și semnificația acestei tulburări. În ciuda faptului că sunt destul de răspândite, foarte puțini dintre cei care solicita ajutor sunt tratați corespunzător; acest lucru se datorează faptului că 70% dintre fobici cer ajuror specializat doar pentru probleme somatice. Doar un procent de 5-6% din cei care suferă de fobie cer ajutor pentru problema psihologică pe care o au. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea indivizilor consideră că au o problemă somatică, fiziologică și nu una emoțional-psihologică. Există, în același timp , foarte multe persoane care nu acceptă ideea că ar suferi de o problemă de natură psihologică, asociind aceasta cu idea generală de nebunie. Alte persoane nu cunosc faptul că ar putea primi ajutor pentru problema lor, nu cunosc tipurile de tratament disponibile. Totodată, foarte multe persoane nu solicită ajutor pentru că se tem de ceea ce ar putea crede ceilalți despre ei, se tem să nu fie ridiculizați , stigmatizați sau rejectați. Această concepție poate fi strâns legată de fobia socială.
            Pentru a trata fobia sunt folosite mai multe tehnici, exerciții, metode, iar beneficiile acestor eforturi variază de la o persoană la altă.
 Adresați-va unui psihoterapeut pentru a va ajuta in aceasta problema.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu